Statsministeren sa i sin nyttårstale at regjeringens arbeidslivspolitikk virker, men lot være å snakke om tiltakspakkene ingen har sett, eller som ikke virker hvis de finnes.

Offentlige utgifter har for første gang på over 20 år oversteget 50 prosent av BNP. Jobbveksten i privat sektor har så og si stoppet opp. Og dette med en statsminister fra Høyre og en finansminister fra Frp på vakt.

 

Kjære landsmøte, ikke la noen fortelle dere noe annet: Den samlede økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet Høyres landsmøte i april 2016.Siden da har arbeidsledigheten i privat sektor steget, mens antall offentlige stillinger har økt.

 

Hvis politikken hun er ansvarlig for virker, vises det i alle fall ikke på arbeidsledighetstallene.

De mange tusen arbeidsløse som ventet på at hun skal lansere kraftfulle tiltak mot ledigheten, har ventet forgjeves.

Solberg burde allerede året etter hun kom til makten erkjent at Norge var i en alvorlig krise. I stedet for har hun benektet det og ment at den høye arbeidsledigheten er et sør og vestlandsproblem og må håndteres som det. Det Erna har glemt, som også så mange andre politikere har glemt er hvor stor og betydningsfull oljeindustrien her i vest er for Norsk økonomi og sysselsetting.

Derfor må denne krisen håndteres som om hele landet er rammet. Men aller først må Erna innse at det er en krise.

Hennes utsagn om at den høye arbeidsledigheten vi ser nå bare er en nødvendig omstilling vi må gjennom kan komme til å bli hennes største politiske tabbe noensinne og gjenspeiler hennes tafatthet i arbeidslivsspørsmål.

Omstilling er noe en driver med hele tiden, ikke bare når det er krise og mange tusen arbeidsløse.

Og hvilken omstilling er det de nå snakker om? Jo, det er det såkalte grønne skiftet, og hva er så det ? Som Trine Skei Grande sier det, så er det å vri arbeidsmarkedet over til grønne jobber. Når vi spør om hvilke grønne jobber det er snakk om er svaret vagt at det vil fremtiden vise. Deres politikk er at næringslivet skal skape disse jobbene uten påvirkning fra staten. Det vil gå bra bare de får nok tid på seg sies det.

Vi nærmere oss grensen for det høyeste antallet arbeidsløse noensinne.

Det Erna og Trine har utvilsomt har glemt er at de arbeidsledige ikke har så god tid på seg selv om de går hjemme hele dagen. De overlever økonomisk i 104 uker, men tør neppe vente så lenge før de gir sin stemme til andre enn partiene som lot dem i stikken som arbeidsledig.

Så har vi alle de nye som skal ta over når de har lagt ned oljeindustrien. Det var Høyrepolitikere som begynte med ordspillet, den nye oljen. Kunnskap er den nye oljen, kultur er den nye oljen, øl er den nye oljen, NRK har opprettet en emneside om den nye oljen, det er nesten ikke grenser for hvem og hva som kaller seg for den nye oljen. Nesten litt tragikomisk.

I Trine Skei Grandes nye fremtidsrettede grønne arbeidsliv er det grundere som er den nye oljen. Selv om de til nå har langt igjen med å skape arbeidsplasser til de som er blitt arbeidsledige de siste to årene har de allikevel mottatt mer økonomisk støtte enn de arbeidsledige.

Det var gjemt en såkalt tiltakspakke på 4 milliarder kroner i statsbudsjettet våren 2016. Selv de som leita nøye fant den ikke.

Erna Solberg burde nå heller gått ut og innrømmet at skattekuttene hennes regjering har gitt ikke har virket, og i stedet brukt penger på det som virker, som for eksempel målrettede tiltak for oljeindustrien, for det er der veksten vil komme de neste årene enten hun vil eller ikke.

Men, jeg tror i stedet hun fortsetter som hun har gjort siden året etter at hun ble Statsminister og lar krisen feie uhindret over det ganske land med håp om at ting skal ordne seg av seg selv.

 

Roy Inge Nilsen

 

 

Fordelene med å være mange er mange. Du slipper å bruke tid på vanskelige leverandørsammenligninger fordi vi allerede har gjort jobben for deg. Du kan være trygg på at du velger en god løsning, at du ikke betaler for mye og at det er en seriøs leverandør som står bak.

 LoFavør youtu.be
 LoFavør webside
 LoFavør Facebook
 LoFavør Google +